学科・専攻 |
鳥取短期大学 生活学科 食物栄養専攻 |
職 名 |
教授 |
氏 名 |
野津 あきこ
(のつ あきこ) |
生 年 |
非公開 |
最終学歴 |
女子栄養大学栄養学部栄養学科(実践栄養学専攻) |
学 位 |
栄養学士 |
主な担当授業科目 |
公衆栄養学、給食管理、臨床栄養学実習、学校栄養教育論 |
専門分野 |
公衆栄養学、栄養指導 |
現在の研究テーマ |
- 栄養疫学研究
- スポーツ栄養に関する実践活動
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主な職歴 |
三重大学医学部附属病院栄養室、島根大学共済会栄養士として勤め、1988年本学助手に就任。講師、助教授、准教授を経て、2009年から教授、現在に至る。 |
主な研究業績 |
著書
- ステップアップ栄養・健康科学シリーズ 栄養教育論 化学同人 東京 2020(共著)
論文
- Applying a meal coding system to 16-d weighed dietary record data in the Japanese context: towards the development of simple meal-based dietary assessment tools.
J Nutr Sci. 2018 Nov 13(共著)
- Validation study of a self-administered diet history questionnaire for estimating amino acid intake among Japanese adults.
Asia Pac J Clin Nutr. 2018;27(3):638-645. (共著)
- The influence of season and air temperature on water intake by food groups in a sample of free-living Japanese adults.
Eur J Clin Nutr. 2015 Aug;69(8):907-13. (共著)
- Estimation of habitual iodine intake in Japanese adults using 16 d diet records over four seasons with a newly developed food composition database for iodine.
Br J Nutr. 2015 Aug 28;114(4):624-34(共著)
- Designing optimal food intake patterns to achieve nutritional goals for Japanese adults through the use of linear programming optimization models.
Nutr J. 2015 Jun 6;14:57(共著)
- Higher proportion of total and fat energy intake during the morning may reduce absolute intake of energy within the day. An observational study in free-living Japanese adults. Appetite. 2015 Sep;92:66-73(共著)
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所属学会 |
日本公衆衛生学会
日本栄養改善学会
日本スポーツ栄養学会
日本病態栄養学会
日本糖尿病協会
日本小児保健協会 |
主な社会活動 |
日本栄養改善学会 評議員
鳥取県小児保健協会 理事
鳥取県健康を支える食文化専門会議 委員
鳥取県健康栄養専門会議 委員
三朝町健康づくり計画策定委員会
(公財)鳥取県食鳥肉衛生協会理事
(公財)鳥取県学校給食会理事
保健事業支援・評価委員会
(公社)日本栄養士会、鳥取県栄養士会
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